Víno měsíce října

Září víno vaří, říjen mačká hrozen, sklizí se hrozny letošního roku, které se nyní bude lisovat a ležet ve sklepě. 
Mladá vína a Svatomartineské v listopadu neprodáváme, ale letošní víno si ve sklepě s přáteli ochutnáme. Příští rok začneme lisovat to nejlepší z letošní úrody, opět naše nejlepší odrůdy z viničních tratí na Pálavě. A jaké bude - bude z našich vín opět nějaké víno roku, nebo Král vín? To se uvidí, až se to ochutná. Celý měsíc kupujte vína podle pranostiky
nejdříve ale trochu toho vína - kup a klikni zde -
Teplý říjen - studený listopad, co nás tady ještě čeká!
Teplý říjen - studený únor.
Když Měsíc v pěkném a jasném čase se obnovuje, tedy jesť k doufání pěkné vinobraní.
Čistý nový Měsíc v říjnu slibuje pěknou vinnou žeň.
Teplé září - říjen se mračí.
Září víno vaří, a co nedovaří, říjen dopeče.
Září víno vaří, říjen mačká hrozen.
Září víno vaří, říjen víno pijem.
Po teplém září zle se říjen tváří.
Touží-li září po roce, bude v říjnu bláta po ose.
Čím déle vlaštovky u nás v říjnu prodlévají, tím déle pěkné a jasné dny potrvají.
Divoké husy na odletu - konec i babímu létu.
Když čečetek nevídati, hotov se na tuhou zimu.
Když křížový pavouk se v říjnu ukrývá a nevylézá, není daleko do sněhu.
Je-li říjen velmi zelený, bude zato leden hodně studený.
Bouřka v říjnu třebas malá, sotva na to zima stálá.
Říjen když blýská, zima plíská.
Kolik dní v říjnu uplyne do prvého deště, po tolik dnů bude i v zimě pršeti.
V říjnu mnoho deštů, v prosinci mnoho větrů.
Mlhy v říjnu - sněhy v zimě.
Studený říjen - zelený leden.
Co v říjnu zimy přibude, v lednu jí opět ubude.
V říjnu mráz a větry - leden, únor teplý.
Mrazy v říjnu - hezky v lednu; krásný říjen - studený leden.
Vějou-li v říjnu severní větry, nezdaří se obilí.
Jestli sníh napadne toho měsíce a kolik dní trvati bude, tak stálá bude zima.
Sněží-li brzy v říjnu, bude mokrá zima.
Kolikrát tohoto měsíce sněží, tolikráte v budoucí zimě sníh padati má.
Spadne-li v říjnu listí, bude mokrá zima.
Když dlouho listí nespadne, tuhá zima se přikrade.
Čím dříve listí opadne, tím úrodnější příští rok.
Jestli má dub mnoho ovoce, bývá ráda tuhá a dlouhá zima.
Když dub hojné ovoce dává, tak má velká zima a množství sněhu býti.
V říjnu hodně žaludů a bukvic oznamuje zimy víc.
Když se táhnou ptáci blízko k stavení, bude tuhá zima.
Říjen a březen rovné jsou ve všem.
Jednotlivé dny . letošní kalendář svátků - Podívej se na seznam jednotlivých jmen a svátků, které nás čekají v říjnu a kup víno přímo zde!
Všem níže jmenovaným u nás můžete v měsíci říjnu koupit k svátku naše víno! 
Seznam svátků a jmenin jak chlapeckých tak i dívčích jmen, které aktuálně registrujeme. Některá jména slaví svátek několikrát do roka jako třeba Petr
 
1. 10. Igor, Ivor a Ivar.
2. 10. Olivia, Olívie, Olympie a Oliver.
3. 10. Bohuš a Bohumil.
4. 10. František a Evald.
5. 10. Elza, Eliška, Elsa a Dalie.
6. 10. Hanuš a Hanuše.
7. 10. Justin, Sergej, Justýna a Justina.
8. 10. Taisa, Věroslava, Viera a Věra.
9. 10. Sára, Zara a Štefan.
10. 10. Marin, Záboj, Marina a Bivoj.
11. 10. André, Andrej a Andreas.
12. 10. Edvín, Marcel a Serafín.
13. 10. Koloman, Gerald a Renáta.
14. 10. Agáta, Krasoslav a Háta.
15. 10. Terezie, Aurélie a Tereza.
16. 10. Havel a Galina.
17. 10. Despina, Heda a Hedvika.
18. 10. Lukáš a Donovan.
19. 10. Michaela, Joel a Michala.
20. 10. Vendelína, Eunika, Vendelín a Kleopatra.
21. 10. Brit, Birgita, Bridget, Brigita, Brita, Uršula a Voršila.
22. 10. Sabrina, Korina, Kordula a Sabina.
23. 10. Theodor, Teodor, Fedor a Teo.
24. 10. Narcisa, Narcis a Nina.
25. 10. Vojmír, Kryšpín a Beata.
26. 10. Ervín, Erich a Erik.
27. 10. Charlotte, Lota, Charlota, Živan, Charlotta, Šarlota, Živa, Zoja aZoe.
28. 10. Alfréd a Alfréda.
29. 10. Silván, Sylva, Silvie a Silva.
30. 10. Tadeáš, Demeter, Hvězdoslav a Dimitrij.
31. 10. Volfgang, Stefanie a Štepánka.
 
Svatýho Václava máme v září úspěšně za sebou a ž se můžeme vrhnout na další volný den, další stární svátek, tentokrát bude volno v měsíci říjnu! Spolu s Alfrédem oslavíme tedy dne
28. 10. - den vzniku samostatného československého státu
na stránce najdete státní svátky a mezinárodní dny.
pokud si najdete příležitost otevřít u nás lahvinku dobrého vína - tak zde jsou další dny, kdy k tomu možná najdete svůj důvod
ýznamné mezinárodní dny, které se slaví právě v říjnu.
 
1. 10. - mezinárodní den seniorů
1. 10. - mezinárodní den lékařů
1. 10. - světový den cyklistiky
1. 10. - světový den vegetariánství
1. 10. - mezinárodní den hudby
2. 10. - mezinárodní den nenásilí
2. 10. - světový den hospodářských zvířat
4. 10. - mezinárodní den zvířat
4. 10. - světový den lidských sídel
5. 10. - světový den učitelů
5. 10. - mezinárodní den úsměvu
8. 10. - mezinárodní den boje proti popáleninám
9. 10. - světový den pošty
10. 10. - světový den duševního zdraví
10. 10. - světový den zraku
10. 10. - světový den proti trestu smrti
12. 10. - světový den artritídy
12. 10. - začíná světový týden kostí a kloubů
13. 10. - mezinárodní den za omezení přírodních katastrof
14. 10. - světový den standardů
15. 10. - mezinárodní den bílé hole
15. 10. - světový den žen žijících na venkově
16. 10. - světový den výživy
16. 10. - světový den páteře
16. 10. - mezinárodní den proti mcdonald's
17. 10. - mezinárodní den proti chudobě
17. 10. - světový den úrazů
20. 10. - mezinárodní den kuchařů
20. 10. - světový den proti osteoporóze
20. 10. - den stromů
22. 10. - mezinárodní den balbutiků
24. 10. - světový den organizace spojených národů (osn)
24. 10. - světový den pro rozvoj informací
24. 10. - začíná týden za odzbrojení
31. 10. - den unicef
31. 10. - světový den spoření
pokud hledáte způsob, jak vína doručit, hledejte u nás rubriku
Doprava po Praze. Máme Kvalitní servis a nízké ceny - Spolehlivé doručení vašich internetových nákupů po Praze - 
Online prodej prvotřídních moravských vín. V nabídce našeho obchodu v Praze najdete především vína přívlastková z Pálavy. Nejlepší vína, nejlepší vinařství, všechny odrůdy, Nakupujte za velkoobchodní ceny. Skvělá pálavská vína 7 dní za skvělé ceny v Praze. A jaké je jejich třídění? Víno v říjnu kupte podle zatídění, letos Vám můžeme nabídnout to z loňské úrody! 
CUKERNATOST VÍNA:
suché - nejvýše 4 g zbytkového cukru/litr
polosuché - 4,1 - 12 g zbytkového cukru/litr
polosladké - 12,1 - 45 g zbytkového cukru/litr
sladké - minimální obsah 45 g zbytkového cukru/litr
ROZDĚLENÍ PODLE BARVY:
bílé - pocházející z hroznů bílých a červených
růžové neboli rosé - získané odtažením do růžova zbarveného moštu nebo lisováním naležené drtě z modrých hroznů
červené - pocházející z modrých hroznů kvašením rmutu
STOLNÍ VÍNO
Nejnižší kategorie vín, u kterých může být zvyšována cukernatost přídavkem sacharózy. V zóně B (Morava) maximálně o 2,5 % obj. alk. tj. 4,3 °NM. V zóně A (Čechy) maximálně o 3,5 % obj. alk. tj. 5,9 °NM. Celkový obsah alkoholu po zvýšení cukernatosti však nesmí překročit na Moravě u bílých vín 12 % obj. alk. a u červených 12,5 % obj. alk. V Čechách pak u bílých vín 11,5 % obj. alk. a u červených 12 % obj. alk. Pro výrobu stolních vín slouží odrůdy moštové, ale také stolní a neregistrované. Na jeho etiketě nesmí být uváděna odrůda, ročník vína ani oblast, podoblast či viniční trať. Většinou jsou to vína lehká, méně extraktivní, určená k nenáročnému stolování.
ZEMSKÉ VÍNO
Je v podstatě vyšší kategorií vín stolních. Na etiketě smí mít uvedenou odrůdu pouze tehdy, je-li ve víně zastoupena minimálně 85 % podílem. Je-li víno získáno z více odrůd, pak na jeho etiketě smí být vyjmenovány pouze tři, a to za předpokladu, že jsou ve víně zastoupeny minimálně 15 % podílem. Etiketa smí obsahovat ročník vína a zeměpisné označení, odkud hrozny pocházejí. Jedná se o označení české zemské víno a moravské zemské víno. Zemská vína by měla odrážet charakter určitého vinařského území a dotvářet jeho folklor.
JAKOSTNÍ VÍNO
Musí být inspekcí zatříděno jako odrůdové nebo známkové. Jakostní víno odrůdové smí být vyráběno z vinných hroznů, rmutu nebo hroznového moštu, a to maximálně tří odrůd. Jakostní víno známkové pak smí být vyráběno ze směsi vinných hroznů, rmutu, hroznového moštu, příp. vína nebo smísením jakostních vín. Vhodnou kombinací odrůd může vinař vytvořit velmi pěkné harmonické víno, které příjemně doplní každodenní stolování. Na etiketě jakostního vína je již název vinařské oblasti. Dále může obsahovat název vinařské podoblasti, obce či viniční tratě v případě, že hrozny pocházejí výlučně z uvedené lokality. Vína ze směsi odrůd, nazývaná cuvée, jsou tradičně vyráběna například ve Francii či Itálii a řadí se mezi špičková světová vína.
JAKOSTNÍ VÍNO S PŘÍVLASTKEM
Smí se vyrábět pouze z hroznů, rmutu nebo hroznového moštu maximálně tří odrůd, jejichž hrozny byly sklizeny ve vinicích jedné vinařské podoblasti. Výroba vína musí probíhat ve stejné vinařské oblasti. U jakostních vín s přívlastkem se nesmí žádnými způsoby zvyšovat cukernatost a tím jejich obsah alkoholu. Nesmí být konzervována chemickými látkami, pouze oxidem siřičitým. Na základě ověření odrůdy, původu, cukernatosti a hmotnosti musí být víno zatříděno inspekcí jako jakostní víno s přívlastkem. Podle  naměřené cukernatosti jsou vína zatřiďována do kategorií - kabinetní víno (nebo-li kabinet), pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, výběr z cibéb, ledové a slámové víno. Hrozny každé z odrůd se vyznačují odlišnými charakteristikami. Optimální stadium zralosti bobulí je tedy pro ně různé, a tím i termín sklizně, což ovlivňuje výslednou kategorii přívlastku. Jakostním vínům s přívlastkem kabinetní víno svědčí delší zrání na lahvi. Tím se docílí lepšího ucelení poměru mezi extraktivními látkami a kyselinami. Vzhledem k poměru jednotlivých látek ve víně jsou všeobecně za nejlepší považována suchá vína s přívlastkem pozdní sběr. Mají-li vyvážený obsah cukru i kyselin a jsou-li dostatečně extraktivní, pak v pozdním sběru nejvíce vynikne jejich odrůdový charakter jak ve vůni, tak v chuti. Výběry z hroznů či bobulí jsou získávány z nejlepších částí hroznů sklizených v pozdějších termínech a dosahují již vyšší cukernatosti.
VÝBĚR Z CIBÉB
Taková vína se získávají z přezrálých seschlých bobulí. Někdy se na etiketě můžeme setkat také s označením botrytický výběr. Tak se označuje víno v případě, že větší část sklizně hroznů je napadenabotrytidou nebo jsou sbírány napadené hrozny, příp. bobule.
LEDOVÉ VÍNO
Hrozny pro výrobu ledového vína jsou sklizeny při teplotách -7 °C a méně. V průběhu sklizně i zpracování zůstávají bobule zmrzlé. To je také důvodem, proč ke sklizni často dochází v časných ranních hodinách a hrozny se musí co nejdříve lisovat.
Z bobulí je vytlačena koncentrovaná šťáva, zatímco voda zůstává zmrzlá v krystalcích ledu. Získaný mošt je velmi hustý a sladký. Výsledkem je vynikající aromatické sladké víno, které se plní do malých lahví.
SLÁMOVÉ VÍNO
Toto víno se smí vyrábět jen z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu alespoň tří měsíců.
Takové hrozny se zpracovávají nejpozději z celé sklizně, často až v březnu následujícího roku. Vyrobené víno má sytě žlutou barvu, výrazný buket a velký podíl zbytkového cukru. Výlisnost sušených bobulí, podobajících se rozinkám, je velmi nízká. Víno se proto pije velmi výjimečně a rovněž se plní do malých lahví
a jaké hrozny se sklízejí v říjnu?
 
červené odrůdy:
CABERNET SAUVIGNON
odrůda pocházející z Bordeaux, byla oblíbena na královském dvoře, patří k nejkvalitnějším odrůdám na světě. Zraní je velmi pozdní, hodí se jen do teplých lokalit, jinak hrozny nedozrají. Víno je granátové barvy s pomerančovým okrajem, ve vůni intenzivně cítíme černý rybíz, třešně, makovice, ostružiny, tabák, kůži, cedr a marmeládu. Chuť plná s výraznou tříslovinou, velmi vhodná pro zrání v sudech barrique a k archivaci. Kombinujeme s nejkvalitnější hovězí svíčkovou, zvěřinou a plesnivými sýry.
FRANKOVKA
tradičně pěstovaná odrůda na Moravě, dlouhé a velké modré hrozny, zrají v říjnu. Barva je světlejší rubínová, vůně skořicově kořenitá s ovocitostí ostružin a višní přecházející do hořké čokolády. Skvěle se snoubí se zvěřinou, tmavými masy, steaky a uzeninami. Dříve se běžně používala do kupáží s Modrým Portugalem. Kvalitní přívlastková vína jsou vhodná pro zrání v lahvi.
RULANSKÉ MODRÉ
velmi stará odrůda, která k nám byla z Burgundska přivezena Karlem IV., ve své domovině poskytuje jedny z nejdražších a nejkvalitnějších červených vín. Vysoké kvality u nás dosahuje zejména na vápenitých spraších a na půdách s vysokým obsahem hořčíku. Její malé kompaktní hrozny dosahují nejvyšších cukernatostí z modrých odrůd. Barva je rubínová až cihlově červená, u starších vín s nahnědlým okrajem, vůně jahod, ostružin a třešní se snoubí s příjemnou hladkou tříslovinou, u archivních vín vynikne aroma sušených švestek a hořké čokolády s mandlemi. Hodí se k pečeným masům, zvěřině, paštikám a houbovým pokrmům. Podávejte ve velkých břichatých sklenicích, starší vína dekatujte do karafy
SVATOVAVŘINECKÉ
původně z Burgundska, zde se však již nepěstuje, největší výměry této odrůdy na světě jsou v České republice, název vznikl podle doby, kdy začínají modrat bobule a to bývá okolo Sv. Vavřince. Zraje koncem září až začátkem října, víno má velmi tmavou barvu, voní po švestkách, černém rybízu a povidlech, z přezrálých hroznů až po borůvkách. Chuť je sametově plná s příjemnou tříslovinou. Hodí se k tmavým masům, hovězímu, zvěřině a mladé víno k huse a kachně
bílé odrůdy
 
TRAMÍN ČERVENÝ
velmi stará odrůda, možná pochází z obce Tramin v Tyrolsku. Drobné hrozny mají růžovo-červenou barvu a bobule mají velmi tuhou slupku, pod kterou jsou aromatické látky. Je to velmi málo plodná odrůda, ale odvděčí se za to vynikajícím kořenitým vínem nejvyšších kvalit. Zraje v říjnu a často se nechávají hrozny přezrát. Nejoblíbenější je jako přírodně sladké víno s překrásnou vůní růží, medu, rozinek, skořice a fialek. Mnohdy je napadána ušlechtilou plísní a tato sladká vína mohou dlouhou dobu zrát v lahvi. Kombinace s jídlem: k husím játrům, sýrům s modrou plísní, cukrovému melounu, parmské šunce a kořenitým jídlům, například k indické a thajské kuchyni.
 
VELTLÍNSKÉ ZELENÉ
pochází pravděpodobně se sousedního Rakouska, kde je také nejrozšířenější odrůdou révy vinné. V České republice se pěstuje jen na Moravě a je zde jednou z nejpěstovanějších odrůd. Jedná se o plodnou pozdní odrůdu s velkým hroznem, zraje koncem září a začátkem října. Pověstná kvalita vín z této odrůdy je ze Znojemské podoblasti. Poskytuje pitelná příjemná vína ke každodenní konzumaci, ale zároveň v přívlastkové kvalitě vína plná, kořenitá s jemnou mandlovou, nebo pepřovou příchutí. V gastronomii se hodí k jednoduchým domácím jídlům, k řízku, vařenému hovězímu i ke smažené rybě či kuřecímu se sýrovou omáčkou.