Zrnková káva

Prodej v centru města dům U Topičů, Národní 9, dobrá cena a výborná kvalita čeká i na vás. Odběr zdarma, zrnkovou doručíme i celá ČR až domů 
 
Po celý rok prodáváme kvalitní vína a po celý den v práci samozřejmě rádi popíjíme dobrou kávičku.
 
A rádi se rozdělíme a nabídneme různé druhy káv i vám. Pokud k nám jdete pro víno, pro alkohol, pro delikatesy či jiné nápoje, vezměte si domů také naší kávičku. Zrnková je zrnková, to je marný. Pokud vám káva voní a máte zájem, provoňte svůj domov nebo pracovní stůl vůní kávy. Pražení kávy je velkým uměním a nejcitlivější částí úpravy kávy vůbec.
 
Výroba kávy - sklizeň. Po třech letech od vysazení kávovníku začíná sběr kávy. Čas sklizně se liší dle zeměpisné polohy, v zemích jižněji od rovníku se káva sklízí na jaře, severněji až na podzim. Například v rovníkové Kolumbii je možné kávu sklízet po celý rok. Sběrači kávy, většinou ženy, ručně sbírají bobule kávy, které ukládají do košů. Sbírají jen zralé, tmavě červené plody, které nejeví žádné známky poškození. Tímto náročným způsobem se sbírá jen lepší káva typu Arabika, protože ruční sběr kávových bobů je velice nákladný. Česačky za den nasbírají kolem 70 kilogramů kávy. Tato káva zatím nevypadá tak, jak ji známe z pultů našich obchodů. Je zabalena v barevném oplodí, pod kterým je ještě několik dalších vrstev. Ty se musí všechny odstranit, než se objeví zelené kávové zrno.
 
Dalším způsobem, jakým je kávu možno sklízet, je za pomoci česacích strojů. Sklízeče jezdí podél keřů dlouhými zelenými lány plantáží a potřásají větvemi tak dlouho, dokud kávové boby nenapadají do násypných trychtýřů. Bohužel, někdy i s větvemi, listím a nezralými plody. Tento způsob je mnohem rychlejší než trhání kávových bobů ručně a samozřejmě finančně méně nákladný, ale poškozuje keře a nelze jím sesbírat kvalitní, stejnorodou kávu.
 
Po sesbírání denní várky se ještě týž den káva dále zpracovává. Třídí se, myje a odstraňují se všechny přebytečné nečistoty, jako jsou větvičky, lístky a slupka. Poté se káva nechává sušit na slunci, v sušárnách nebo na kamenných podlahách či rohožích. Kávové boby se čas od času obrací hráběmi, aby nedošlo k nežádoucím procesům. Po třech týdnech této starostlivé péče se téměř usušená káva oloupe tak, aby zůstalo jen malé zelené kávové zrnko. Pokud plantážníci chtějí dosáhnout kvalitní kávy, používají tzv. mokrý způsob, kdy je káva zpracovávána poněkud komplikovanější metodou, která je šetrnější ke kávovému zrnu a jejímž výsledkem je čistá, velmi aromatická káva.
 
 
Výsledkem všech těchto kroků je svěží, čisté, zářivé kávové zrno, které se roztřídí podle velikosti a je připraveno k zabalení do pytlů a transportu do pražíren kde se káva pro vás praží.
 
Kávu pro náš obchod v Praze praží odborníci v malé české pražírně nedaleko Prahy. Čerstvá kávová zrna mají zelenou, šedozelenou, modrozelenou a žlutohnědou barvu. Chuť kávy se plně vytvoří až po upražení. Kávová zrnka se praží za vysokých teplot v pražících strojích, nad kterými dohlíží zkušený odborník - pražič. Kávový odborník  - master pražič musí být velmi zručný a citlivý, musí umět vnímat kávu všemi smysly. Poslouchá, jestli káva při pražení správně prská, čichá, jestli dobře voní, sleduje barvu, správnou teplotu a mnoho dalších důležitých faktorů. Svou charakteristickou barvu a aroma získává káva právě pražením a jakékoliv nevhodné zabarvení či příchuť navíc jsou velmi nežádoucí.
Vysvětlení lehkých, středních a tmavě pražených káv:  
Zrnkové kávy s dlouhou dobou pražení získávají obecně tmavší barvu a méně výraznou vůni. Nejkvalitnější kávová zrna pěstovaná ve velkých nadmořských výškách mají jemnou kyselou příchuť, která se ještě umocňuje krátkým světlým pražením.
Velmi často se při pražení do kávy přidávají další ingredience: skořice, hřebíček, zázvor a jiné, které pak výrazně mění celkové aroma kávy. Opravdovým uměním při pražení je míchání jednotlivých kávových zrn a vytvoření delikátní kávové směsi, kde nestačí jen smíchat jemnou kávu s kávou aromatickou či kávu kyselou s hořkou. Je nutné, aby se veškeré ingredience vzájemně doplňovaly a dohromady tvořily harmonický celek chuti a vůně. To jsou ty naše velmi dobře známé a dobře prodejné kávové směsi.
Většina námi prodávaných zrnkových káv je středně pražená,. Podle původu nebo procesu pražení se dostáváte k produktům s větším tělem a sladkostí, pro které je tato pečená úroveň ideální. Přehled těchto charakteristik, které očekáváte u těchto druhů.
 
Charakteristiky  vlastnosti chuti : trochu tmavší odstíny hnědé než lehké pražení, ačkoli se vůbec nečernaly Nižší, mírnější hladiny kyselosti než u lehčích káv, ale obvykle ještě výraznou vlastností zrnka jsou stále poměrně husté a vyžadují určitou sílu k rozdělení fazole mezi palcem a prsty. trochu křehčí Jemné nuánové příchutě jsou stále zřetelné, i když méně výrazné, než u lehčích pečených stupňů zrnka vypadají trochu hladší v textuře než jejich lehčí protějšky, což odráží trochu více světla Vysoce aromatický, když se uzemní a používá v doporučené době pod přímým světlem se fazole stále neobjeví extrémně lesklé vyšší úrovně hořkosti než u lehkých pečenců, stále celkově nízké  nebudou na dotek cítit mastnou  úroveň těla.
 
Světle pražená kávová zrnka jsou nejlepší pro kávu podávanou s mlékem, tmavší zrnka jsou vhodná pro černou kávu a nejdéle pražená zrna se užívají pro klasické espresso. Čerstvě upražená káva chutná vždy lépe než káva, která byla dlouho skladovaná.
 
Doma či v práci - skladování zrnkové kávy
 
Kávu skladujte na tmavém, chladném místě, odděleně od aromatických potravin. Pro uchování kvality jsou ideální nádoby z porcelánu, kameniny, tmavého skla či ušlechtilé oceli s dobře těsnícím víkem.
A kde nás najdete??
 
Prodej v centru města dům U Topičů, Národní 9, dobrá cena a výborná kvalita čeká i na vás. Odběr zdarma, zrnkovou doručíme i celá ČR až domů

Prodej v centru města dům U Topičů, Národní 9, dobrá cena a výborná kvalita čeká i na vás. Odběr zdarma, zrnkovou doručíme i celá ČR až domů 

Po celý rok prodáváme kvalitní vína a po celý den v práci samozřejmě rádi popíjíme dobrou kávičku. Zrnková káva nás baví - pokud je čerstvě pražená. A rádi se rozdělíme a nabídneme různé druhy káv i vám. Pokud k nám jdete pro víno, pro alkohol, pro delikatesy či jiné nápoje, vezměte si domů také naší kávičku. Zrnková je zrnková, to je marný. Pokud vám káva voní a máte zájem, provoňte svůj domov nebo pracovní stůl vůní kávy. Pražení kávy je velkým uměním a nejcitlivější částí úpravy kávy vůbec.

Výroba kávy - sklizeň. Po třech letech od vysazení kávovníku začíná sběr kávy. Čas sklizně se liší dle zeměpisné polohy, v zemích jižněji od rovníku se káva sklízí na jaře, severněji až na podzim. Například v rovníkové Kolumbii je možné kávu sklízet po celý rok. Sběrači kávy, většinou ženy, ručně sbírají bobule kávy, které ukládají do košů. Sbírají jen zralé, tmavě červené plody, které nejeví žádné známky poškození. Tímto náročným způsobem se sbírá jen lepší káva typu Arabika, protože ruční sběr kávových bobů je velice nákladný. Česačky za den nasbírají kolem 70 kilogramů kávy. Tato káva zatím nevypadá tak, jak ji známe z pultů našich obchodů. Je zabalena v barevném oplodí, pod kterým je ještě několik dalších vrstev. Ty se musí všechny odstranit, než se objeví zelené kávové zrno.

Dalším způsobem, jakým je kávu možno sklízet, je za pomoci česacích strojů. Sklízeče jezdí podél keřů dlouhými zelenými lány plantáží a potřásají větvemi tak dlouho, dokud kávové boby nenapadají do násypných trychtýřů. Bohužel, někdy i s větvemi, listím a nezralými plody. Tento způsob je mnohem rychlejší než trhání kávových bobů ručně a samozřejmě finančně méně nákladný, ale poškozuje keře a nelze jím sesbírat kvalitní, stejnorodou kávu.

Po sesbírání denní várky se ještě týž den káva dále zpracovává. Třídí se, myje a odstraňují se všechny přebytečné nečistoty, jako jsou větvičky, lístky a slupka. Poté se káva nechává sušit na slunci, v sušárnách nebo na kamenných podlahách či rohožích. Kávové boby se čas od času obrací hráběmi, aby nedošlo k nežádoucím procesům. Po třech týdnech této starostlivé péče se téměř usušená káva oloupe tak, aby zůstalo jen malé zelené kávové zrnko. Pokud plantážníci chtějí dosáhnout kvalitní kávy, používají tzv. mokrý způsob, kdy je káva zpracovávána poněkud komplikovanější metodou, která je šetrnější ke kávovému zrnu a jejímž výsledkem je čistá, velmi aromatická káva.

 

 

Výsledkem všech těchto kroků je svěží, čisté, zářivé kávové zrno, které se roztřídí podle velikosti a je připraveno k zabalení do pytlů a transportu do pražíren kde se káva pro vás praží.

 

Kávu pro náš obchod v Praze praží odborníci v malé české pražírně nedaleko Prahy. Čerstvá kávová zrna mají zelenou, šedozelenou, modrozelenou a žlutohnědou barvu. Chuť kávy se plně vytvoří až po upražení. Kávová zrnka se praží za vysokých teplot v pražících strojích, nad kterými dohlíží zkušený odborník - pražič. Kávový odborník  - master pražič musí být velmi zručný a citlivý, musí umět vnímat kávu všemi smysly. Poslouchá, jestli káva při pražení správně prská, čichá, jestli dobře voní, sleduje barvu, správnou teplotu a mnoho dalších důležitých faktorů. Svou charakteristickou barvu a aroma získává káva právě pražením a jakékoliv nevhodné zabarvení či příchuť navíc jsou velmi nežádoucí.

Vysvětlení lehkých, středních a tmavě pražených káv:  

Zrnkové kávy s dlouhou dobou pražení získávají obecně tmavší barvu a méně výraznou vůni. Nejkvalitnější kávová zrna pěstovaná ve velkých nadmořských výškách mají jemnou kyselou příchuť, která se ještě umocňuje krátkým světlým pražením.

Velmi často se při pražení do kávy přidávají další ingredience: skořice, hřebíček, zázvor a jiné, které pak výrazně mění celkové aroma kávy. Opravdovým uměním při pražení je míchání jednotlivých kávových zrn a vytvoření delikátní kávové směsi, kde nestačí jen smíchat jemnou kávu s kávou aromatickou či kávu kyselou s hořkou. Je nutné, aby se veškeré ingredience vzájemně doplňovaly a dohromady tvořily harmonický celek chuti a vůně. To jsou ty naše velmi dobře známé a dobře prodejné kávové směsi.

Většina námi prodávaných zrnkových káv je středně pražená,. Podle původu nebo procesu pražení se dostáváte k produktům s větším tělem a sladkostí, pro které je tato pečená úroveň ideální. Přehled těchto charakteristik, které očekáváte u těchto druhů.

Charakteristiky  vlastnosti chuti : trochu tmavší odstíny hnědé než lehké pražení, ačkoli se vůbec nečernaly Nižší, mírnější hladiny kyselosti než u lehčích káv, ale obvykle ještě výraznou vlastností zrnka jsou stále poměrně husté a vyžadují určitou sílu k rozdělení fazole mezi palcem a prsty. trochu křehčí Jemné nuánové příchutě jsou stále zřetelné, i když méně výrazné, než u lehčích pečených stupňů zrnka vypadají trochu hladší v textuře než jejich lehčí protějšky, což odráží trochu více světla Vysoce aromatický, když se uzemní a používá v doporučené době pod přímým světlem se fazole stále neobjeví extrémně lesklé vyšší úrovně hořkosti než u lehkých pečenců, stále celkově nízké  nebudou na dotek cítit mastnou  úroveň těla.

Světle pražená kávová zrnka jsou nejlepší pro kávu podávanou s mlékem, tmavší zrnka jsou vhodná pro černou kávu a nejdéle pražená zrna se užívají pro klasické espresso. Čerstvě upražená káva chutná vždy lépe než káva, která byla dlouho skladovaná.

Doma či v práci - skladování zrnkové kávy

Kávu skladujte na tmavém, chladném místě, odděleně od aromatických potravin. Pro uchování kvality jsou ideální nádoby z porcelánu, kameniny, tmavého skla či ušlechtilé oceli s dobře těsnícím víkem.

A kde nás najdete?? Prodej v centru města dům U Topičů, Národní 9, dobrá cena a výborná kvalita čeká i na vás. Odběr zdarma, zrnkovou doručíme i celá ČR až domů