Čerstvá káva

Prodej v centru města dům U Topičů, Národní 9, dobrá cena a výborná kvalita čeká i na vás. Odběr zdarma, čerstvou doručíme i celá ČR až domů.
 
Čerstvá pražená káva z pražírny - to je naše Gusto. Připravuje se - praží přímo pro vás bezprostředně před konzumací. Jenom taková má výraznou chuť i aroma, které získává právě pražením. V případě, že nestačí jednodruhová káva, procesu pražení většinou předchází kombinace kávových zrn vytvářejících unikátní kávové směsi. Naše oblíbené směsi zrnkové kávy. U těch najdete jedinečnou chuť a aroma, přičemž výsledkem je také trvalý nezaměnitelný vjem při pití každého šálku kávy.
 
Při pražení kávy probíhá koloběh horkého vzduchu, kterému jsou promíchávaná zrna vystavena. Tím je zaručeno stejnoměrné opražení všech zrn. Přepražená káva má tmavší barvu, zatímco méně pražená je světlejší, ideální je tedy střed. Většina pražících strojů je plynových a pracuje při teplotách kolem 290 °C. Už v prvních minutách vystupuje vlivem vysokých teplot voda ze zrn. V důsledku toho ztratí zrna i zbývající vlhkost, prasknou. Díky vysoké teplotě dochází k chemickým reakcím: škrob se mění na cukr, vytvářejí se různé kyseliny, zatímco jiné se odbourávají. Vlhkost a kysličník uhličitý se odpaří a při silnějším pražení se vytváří uhlík. Zlomová teplota při pražení kávy je 203-205 °C kdy se mění barva zrn z bledě zelené na tmavohnědou a na povrch vystoupí oleje. Dochází k rozkladu látek teplem, tedy Pyrolýze. V této fázi je důležité rozhodnout, kdy je káva upražena. Bezprostředně po upražení se káva ochlazuje na speciálních sítech převážně vzduchem, ale také postřikováním vodou, aby se zabránilo pokračování pražícího procesu a aby nedošlo k výraznější ztrátě eterických olejů. Čím rychleji se upražená kávová zrna zchladí, tím lépe. Cca po 3 dnech se jemné aroma vyrovná. Káva je poté v pražírně balena do spotřebitelských a transportních obalů, přičemž je pro zachování a prodloužení trvanlivosti kávy užíváno balení v ochranné atmosféře a vakuu.
Velikost a tvar kávového zrna je nutno vzít v úvahu při pražení kávy. Velká zrna vyžadují větší opatrnost při pražení než malá zrna. Jsou jemnější a mohla by se snadno spálit. U zrn, pražených při nižší teplotě, než je nutné, nebo kratší dobu, nevystupují aromatické oleje na povrch a káva dostává neurčitou chuť., Pokud se káva praží při příliš vysoké teplotě nebo dlouho, chutná nápoj slabě a spáleně.
 
Kyslík a v omezené míře i světlo jsou největšími nepřáteli čerstvě pražené kávy, protože už bezprostředně po upražení ztrácí jejich vlivem vůni.
Šálek výborné kávy, pro každého znamená něco jiného. Chvilka pohody, polední pauza, popovídání si, životabudič... variant je spousta. Podívejme se však trochu ke kořenům. Původně dle latického označení byla káva označována jako "Coffea".  A jak tato dřevina vlastně vypadá? Má podobu keříků až po více než 10 metrů vysoké stromy. Barva listů může být až purpurová. Káva se dle odborníků připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku. Nejčastěji se setkáváme s označením jednodruhová nebo plantážní káva arabica a robusta, které patří mezi nejoblíbenější...
 
Coffee Arabika - plantážní káva arabika představuje asi 70 % světové produkce. Jedná se o kávu s menším obsahem kofeinu a se spoustou delikátních chutí a nezapomenutelných vůní. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách (900–2800 m n. m.). Kávovník arabika je velký keř s tmavozelenými, oválnými listy. Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy jsou velice citlivá na teplotu. Arabika prospívá nejlépe v klimatu s ročním rozmezím teplot 15 až 24 °C.
 
Coffee Robusta - plantážní káva robusta je méně náročná odrůda kávovníku jejíž podíl na světové produkci je cca 25 %. Oproti kávě arabika, obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu. Je to odolný keř nebo 10 metrů vysoký strom, patřící k mělko-kořenným dřevinám. Zrnka jsou menší, chuťově je tato káva více zemitá a silná. Robusta dává přednost tropickým podmínkám se stálými podmínkami mezi 24 až 29 °C. K největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie.
 
Kávová směs. Zakoupit a ochutnat můžete naši plantážní kávou v podobě kávovéých směsí, které se skládají z více základních druhů zrn. Správná kombinace vhodně zvolených druhů káv ve směsi vytvoří unikátní chuť. Směsi se připravují ze zelených zrn, tedy těsně před pražením a následně se dohromady praží. Každá námi prodávaná vlastní směs kávy je jakýmsi "know how -  naší specializované pražírny.
 
Aby výsledná káva měla tu nejlepší chuť, je důležitá nejen odrůda pěstovaných kávovníků, ale především způsob sklizně plodů, zpracování kávových zrn, správné pražení, uskladnění a následná expedice. Přestože postup a pravidla budou dodržena, možná ten největší podíl na výsledné chuti kávy má její příprava. Zakoupit kvalitní čerstvě praženou kávu je základ. Pak už záleží na vašem domácím mletí  a přípravě. Připravte si tu, která chutná jenom vám. 
Prodej v centru města dům U Topičů, Národní 9, dobrá cena a výborná kvalita čeká i na vás. Odběr zdarma, čerstvou doručíme i celá ČR až domů
 
 
 
Čerstvá pražená káva z pražírny - to je naše Gusto. Připravuje se praží přímo pro vás bezprostředně před konzumací. Jenom taková má výraznou chuť i aroma, které získává právě pražením. V případě, že nestačí jednodruhová káva, procesu pražení většinou předchází kombinace kávových zrn vytvářejících unikátní kávové směsi. Výrobou směsí kávy vzniká jedinečná chuť a aroma, přičemž výsledkem je také trvalý nezaměnitelný vjem při pití každého šálku kávy.
 
Při pražení kávy probíhá koloběh horkého vzduchu, kterému jsou promíchávaná zrna vystavena. Tím je zaručeno stejnoměrné opražení všech zrn. Přepražená káva má tmavší barvu, zatímco méně pražená je světlejší, ideální je tedy střed. Většina pražících strojů je plynových a pracuje při teplotách kolem 290 °C. Už v prvních minutách vystupuje vlivem vysokých teplot voda ze zrn. 
 
V důsledku toho ztratí zrna i zbývající vlhkost, prasknou. Díky vysoké teplotě dochází k chemickým reakcím: škrob se mění na cukr, vytvářejí se různé kyseliny, zatímco jiné se odbourávají. Vlhkost a kysličník uhličitý se odpaří a při silnějším pražení se vytváří uhlík.
 
Zlomová teplota při pražení kávy je 203-205 °C kdy se mění barva zrn z bledě zelené na tmavohnědou a na povrch vystoupí oleje. Dochází k rozkladu látek teplem, tedy Pyrolýze. V této fázi je důležité rozhodnout, kdy je káva upražena. Bezprostředně po upražení se káva ochlazuje na speciálních sítech převážně vzduchem, ale také postřikováním vodou, aby se zabránilo pokračování pražícího procesu a aby nedošlo k výraznější ztrátě eterických olejů. Čím rychleji se upražená kávová zrna zchladí, tím lépe. Cca po 3 dnech se jemné aroma vyrovná. Káva je poté v pražírně balena do spotřebitelských a transportních obalů, přičemž je pro zachování a prodloužení trvanlivosti kávy užíváno balení v ochranné atmosféře a vakuu.
 
 
Na co si dát při pražení pozor?
Velikost a tvar kávového zrna je nutno vzít v úvahu při pražení kávy. Velká zrna vyžadují větší opatrnost při pražení než malá zrna. Jsou jemnější a mohla by se snadno spálit.
 
U zrn, pražených při nižší teplotě, než je nutné, nebo kratší dobu, nevystupují aromatické oleje na povrch a káva dostává " rozmazanou" chuť.
 
Pokud se káva praží při příliš vysoké teplotě nebo dlouho, chutná nápoj slabě a spáleně.
 
Kyslík a v omezené míře i světlo jsou největšími nepřáteli čerstvě pražené kávy, protože už bezprostředně po upražení ztrácí jejich vlivem vůni.
Šálek výborné kávy, pro každého znamená něco jiného. Chvilka pohody, polední pauza, popovídání si, životabudič... variant je spousta. Podívejme se však trochu ke kořenům. Původně dle latického označení byla káva označována jako "Coffea".  A jak tato dřevina vlastně vypadá? Má podobu keříků až po více než 10 metrů vysoké stromy. Barva listů může být až purpurová. Káva se dle odborníků připravuje jako směs plodů různých druhů kávovníku. Nejčastěji se setkáváme s označením jednodruhová nebo plantážní káva arabica a robusta, které patří mezi nejoblíbenější...
 
Káva arabika
Plantážní káva arabika představuje asi 70 % světové produkce. Jedná se o kávu s menším obsahem kofeinu a se spoustou delikátních chutí a nezapomenutelných vůní. Pěstuje se ve větších nadmořských výškách (900–2800 m n. m.). Kávovník arabika je velký keř s tmavozelenými, oválnými listy. Zrna jsou větší než u robusty a během pražení i samotné přípravy jsou velice citlivá na teplotu. Arabika prospívá nejlépe v klimatu s ročním rozmezím teplot 15 až 24 °C.
 
Káva robusta
Plantážní káva robusta je méně náročná odrůda kávovníku jejíž podíl na světové produkci je cca 25 %. Oproti kávě arabika, obsahuje přibližně dvakrát více kofeinu. Je to odolný keř nebo 10 metrů vysoký strom, patřící k mělko-kořenným dřevinám. Zrnka jsou menší, chuťově je tato káva více zemitá a silná. Robusta dává přednost tropickým podmínkám se stálými podmínkami mezi 24 až 29 °C. K největším producentům patří Brazílie, Vietnam, Kolumbie a Indonésie.
 
 
Směsi kávy
Na českém trhu se můžeme setkat s plantážní kávou v podobě směsí kávy, které se skládají z více základních druhů zrn. Správná kombinace vhodně zvolených druhů káv ve směsi vytvoří unikátní chuť. Směsi se připravují ze zelených zrn, tedy těsně před pražením a následně se dohromady praží. Každá takto vytvořená směs kávy je jakýmsi "know how" každé specializované pražírny či obchodu.
 
Aby výsledná káva měla tu nejlepší chuť, je důležitá nejen odrůda pěstovaných kávovníků, ale především způsob sklizně plodů, zpracování kávových zrn, správné pražení, uskladnění a následná expedice. Přestože postup a pravidla budou dodržena, možná ten největší podíl na výsledné chuti kávy má její příprava. Zakoupit kvalitní čerstvě praženou kávu ještě neznamená, že vám káva bude chutnat

 

Kontaktujte nás