Delikatesy a víno

Nabídka odrůdových bílých a červených vín

Delikatesy a víno

RYBY - jaké víno k rybě?

Pro pokrmy z ryb nebo na vybrané mořské speciality existují také speciální příbory. Rybí nůž se liší hranou zalomenou do mírné špičky. Ryby se nekrájí, ale opatrně se nožem rybí maso odděluje.

HLEMÝŽDI - jaké víno k francouzské specialitě?

Na hlemýždě používáme kleště a vidličku. V kleštích držíme ulitu a vidličkou vytáhneme vnitřek.

CHŘEST - jaké víno k zelenině a delikatese?

Na chřest existují opět kleště, kterými bereme jednotlivé kousky a vidličkou je konzumujeme. Někdy se vidličky na chřest nenabízejí a tomto případě chřest napíchneme na vidličku a nad talířem ujídáme od hlavičky až k dřevnaté dužině. Odpad odkládáme na zvláštní talíř.  

FONDUE - jaké víno k švýcarské specialitě?

Původem švýcarské národní jídlo je spíše společenskou  záležitostí v kruhu přátel nebo rodinném. Hodí se pro  menší společnost. Jídlo se připravuje ve varné keramické nádobě nad lihovým kahanem. Hosté  mají každý své napichovátko a jídlo si připravují sami. Existuje mnoho možností. Buďto se kousky masa ohřívají v horkém oleji a máčí do připravených omáček. Nebo se rozpuštěné sýrové omáčky namáčí kousky chleba nebo pečiva

LANGUSTY A HUMŘI - jaké víno k mořským lahůdkám?

Langusty a humry konzumujeme opět vidličkou. Podmínkou je, aby byli podélně rozkrojené. Maso pak speciální nebo normální vidličkou vybíráme. Pomáháme si přidržením rukou nebo další vidličkou. Raky jíme rukama nebo opět používáme speciální příbor.

RACI - jaké podávat víno ?

Raka napíchneme vidličkou mezi trupem a ocasem a prořízneme krunýř odshora dolů. Maso pak vybíráme vidličkou a nožem.

Při konzumaci pokrmů, kdy si pomáháme rukama je nezbytné, aby obsluha servírovala i nádobky s vodou a citronem k oplachování prstů.

ASIJSKÉ POKRMY - celosvětově oblíbené jídlo - jaké podávat moravské víno?

Pokud chceme použít v asijské kuchyni hůlky, držíme je podobně jako tužku a pokrm s nimi nabíráme. Spojené slouží k nabírání  podobně jako lžíce. Další způsob je ten, kdy dolní hůlka je pevná a horní pohyblivá a pokrm nabíráme do "kleští". Práce s hůlkami vyžaduje trochu rutiny a zručnosti.

ŠPAGETY - jaké víno k italské národní kuchyni?

Příbor na špagety asi nikomu z nás potíže dělat nebude. Patří k němu lžíce a vidlička. Vidličku držíme oproti klasickému příboru v pravé ruce. Nahrneme špagety na lžíci, kde je opatrně natáčíme na vidličku a vkládáme do úst.

ÚSTŘICE - jaké víno k francouzské specialitě?

Ústřice se podávají na misce s ledem většinou již rozevřené specielním nožem. Ústřice se berou do ruky, zakapou se citrónem nebo i jinak dochutí a opět s pomocí vidličky vybíráme vnitřek.

Servírování vína se dá považovat za jistou společenskou událost - nejinak je to také s naším vínem z Pálavy. Vyberte si u nás kvalitu z Moravy, víno z Perné. Vybraná vína z nejlepších tratí na Pálavě jsou v Praze skladem za přímé ceny vinaře. Seznamte se také s doporučením podávání k jídlu a servírování na vašich oslavách. Vše má také svá pravidla a asi bychom naše hosty příliš neuspokojili, kdybychom víno servírovali v nevhodných skleničkách. Správné servírování vína není nic složitého, avšak k hezkému zážitku a k radosti nestačí pouze víno nachladit, otevřít a jen tak vypít. K dokonalosti daného okamžiku a vychutnání pálavského vína v jeho plné kráse je potřeba trochu více. S vínem Popela se musí umět správně zacházet, otvírat při správné teplotě, odhadnout dobu dekantace před konzumací, zvolit ten správný typ sklenky a samozřejmě i pokrm. A víte vůbec jaké druhy našeho vína a v jaké teplotě stolvat, podávta, servírovat, konzumovat, popíjet? Vyberte si u nás druh vína! My vám doporučíme jeho podávání a teploty při konzumaci. Potřebujete poradit s našimi víny a ročníky? Vyberte si víno podle barvy, podle příležitosti. 

Druh vína
Doporučená teplota
při podávání vína 
Doporučená teplota
při konzumaci 
Šumivá a šampaňská
5 °C
7 - 9 °C
Bílá suchá, mladá a růžová,
polosladká a sladká vína
a vína pozdních sběrů
7 °C
9 - 11 °C
Mladá červená, lehká a ovocná
8 °C
10 - 12 °C
Velká silná bílá vína
8 - 10 °C
10 - 12 °C
Elegantní červená vína
10 - 12 °C
12 - 14 °C
Velká těžká červená vína
12 - 13 °C
14 - 15 °C
Červená vína s bohatým obsahem taninu
15 - 17 °C
18 - 20 °C
Stará likérová vína
10 - 12 °C
13 - 15 °C

Šumivá vína na oslavy
Šumivá vína (Champagne, Cava, Sekty), by se z důvodu stability teploty měla podávat v chladícím kbelíku s ledem a vodou. Odstraní se agrafa a poté kroužením samotný korek, vždy se drží korek a kroutí nakloněnou láhví. Musí se dbát maximální opatrnosti (v žádném případě nemířit na lidi). Používají se úzké protáhlé sklenky „flétny“. Dekantace se až na zvláštní případy neprovádí.

Bílá vína suchá, polosuché
Bílá vína se servírují podobně jako vína šumivá v nádobě s ledem nebo v chladícím tubusu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve. Láhev vína se otevře klasickou vývrtkou a hrdlo láhve se otře. Používají se sklenky tulipánovitého tvaru. U velkých bílých vín, obzvláště pak u těch, které zrály delší dobu v sudech, se doporučuje dekantace. Před servisem se ale nemusí obvykle dlouho čekat.

Růžová vína na jaře i v létě
S růžovým vínem se zachází stejně jako s vínem bílým, nedekantuje se.

Červená vína k jídlu
Červená vína je nejlepší servírovat v košíčku na vína, kdy je podobný sklon jako ve sklepě – důvodem je stabilita možných usazenin v láhvi. Láhev se opatrně otevře kvalitní vývrtkou (u velkých vín je většinou hodně dlouhý korek) a otře se hrdlo láhve. U většiny červených vín se provádí dekantace (kromě jednoduchých a základních vín), u velkých vín se dekantuje až několik hodin předem. Sklo se používá větších obsahů dle typu vína buďto tvaru Bordeaux nebo Bourgogne, pro velká vína jsou vhodné sklenky velkého obsahu (400-800 ml).

Kontaktujte nás