Alkohol ve víně - Abeceda vín

Víno od A-Z podle abecedy- víno kupte přímo od vinaře, obchod vínemSKLAD PRAHA

Vína si můžete v Praze přímo zakoupit po lahvích nebo kartonech

Prodáváme odrůdy, kterým nejvíce vyhovují podmínky v okolí pálavských vrchů. Vína zde dosahují vysokých hodnot přírodní cukernatosti a tento faktor jim dodává optimální základ pro jejich další vývoj. Dnes opět pro vás aktuálně nejnovější seznam vín v Praze. Víno ihned za sklepní ceny. Výběrová odrůdové Víno Popela z Pálavy. Objednejte u nás moravské víno Popela. Formulář na vyplnění je zde! Budeme se vám ihned věnovat.

Víno je nejzdravější alkohol, říká se na Moravě. Obsah alkoholu ve víně a destilátech se označuje na etiketě v objemových procentech. U vín bez alkoholu je to jednoduché, žádný neobsahuje. Nealkoholická vína a vína se sníženým obsahem alkoholu mají alkohol, ale méně než vína klasická. Obsah chemických látek a sloučenin ve víně. Barviva, třísloviny, kyseliny, fenolické látky, vitamíny, alkohol a cukr ve vyváženém složení vína. 
Ethylalkohol ve víně, alkohol vzniká alkoholickým kvašením cukru. Jeho obvyklé množství se ve víně pohybuje v rozmezí 10-15 % objemové hmotnosti.
 
Obsah alkoholu pod 10 obj. % - slabší, nevýrazná vína, vyrobená z nevyzrálých hroznů, klimaticky nepříznivého ročníku, ze špatných poloh.
Obsah alkoholu 10,5–12 obj. % - nejčastěji se vyskytující vína v severní oblasti pěstování révy.
Obsah alkoholu 12–14 obj. % - silná vína.
Obsah alkoholu nad 14 obj. % - vína velmi silná, těžká, opojná.
Obsah alkoholu nad 16 obj. %  a více - obsahují určité množství přídaného vinného destilátu, jsou speciální vína, portské víno, desertní vína
 
VÍNA PODLE OBSAHU CUKRU
suché: nejvýše 4 g zbytkového cukru / litr
polosuché: 4,1–12 g zbytkového cukru / litr
polosladké: 12,1–45 g zbytkového cukru / litr
sladké: minimální obsah 45 g zbytkového cukru / litr
Sekty - šumivá vína
"brut nature" "přírodně tvrdé": méně než 3 g cukru / litr (cukr nebyl dodán)
"extra brut" "zvláště tvrdé": 0–8 g cukru / litr
"brut" "tvrdé": obsah cukru nižší než 15 g cukru / litr
"extra sec" ("extra dry") "zvláště suché": 12–20 g cukru / litr
"sec" "suché": 17–35 g cukru / litr
"demi-sec" "polosuché": od 33–50 g cukru / litr
"doux" "sladké": více než 50 g cukru / litr
Kabinet: vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 19 stupňů přírodní cukernatosti.
Pozdní sběr: vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 21 stupňů přírodní cukernatosti.
Výběr z hroznů: vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 24 stupňů přírodní cukernatosti.
Výběr z bobulí: vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
Výběr z cibéb: vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 31 stupňů přírodní cukernatosti[zdroj?]
Ledové víno: vyrábí se z hroznů, které byly sklizeny při teplotách minus 7 °C a nižších, v průběhu sklizně a zpracování zůstaly zmrazeny a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
Slámové víno: vyrábí se z hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru po dobu alespoň 3 měsíců a získaný mošt vykazoval nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti.
Botrytický výběr: vyrábí se z hroznů napadených ušlechtilou plísní šedou. 
Nekupujte alkohol, kupte si raději dobré víno. Podívejte se na naše etikety, kolik má obsah naše letošní víno